Rok 2020

Pandemie Covid-19, která zasáhla téměř celý svět, zasáhla i do života obyvatel Villy Vallily. Začátek roku se slibně rozvíjel, nejprve nastala významná změna v sídle organizace – sídlo bylo úředně přeneseno do místa komunitního domu – Červený Újezd 32.

V polovině ledna pak všichni odjeli na pobyt do Kašperských hor, v únoru se někteří zúčastnili tradičního maškarního plesu v obci. Pak začaly přicházet zprávy o šířící se nákaze. Vzhledem k tomu se v březnu uzavřel i komunitní dům – dovnitř mohli přicházet jen asistenti a vedení. Obyvatelé zůstávali „doma“ ve Ville, nikdo nejezdil do práce, nepřijížděly žádné návštěvy, bylo omezeno poskytování odlehčovací služby. Tento čas byl však zároveň časem nových příležitostí a nového přemýšlení o životě i ve Ville. Více se vše společně prožívalo, společně se vyjíždělo na různé výlety do lesů a dlouhé vycházky do přírody, což bylo doporučované a rovněž velmi blahodárné pro celou komunitu. Možná i díky tomu se tento rok zřetelně upevnila týmová spolupráce asistentů a vedení. Nicméně všichni s úzkostí sledovali zprávy o šíření virové nákazy, a to na některé obyvatele doléhalo jako tíseň z budoucnosti, jak to bude dál. Během léta se situace zdála být lepší, rozšířila se nabídka odlehčovacích pobytů, o které byl velký zájem. Na konci srpna se podařilo zorganizovat skvělou zahradní slavnost, která se stala oslavou lidského setkání, tvoření, různých performací a hlavně radosti ze života.

Na podzim však přišla další protiepidemiologická omezení, další zákazy a s tím i další úzkosti. Z tradičních aktivit se nemohl konat adventní koncert. Plánovaná setkání se zástupcem Archy probíhala během celého roku jen jako pozdravy online. V listopadu začalo ve Ville pravidelné testování pracovníků. Byl to způsob, který trochu podpořil vzájemnou bezpečnost. Naštěstí nikdo z komunitního domu covidem neonemocněl. Tento zvláštní a tíživý rok byl zakončen společným posezením při vánoční večeři a oslavou vánoční naděje.

MANDÁT KOMUNITY
Výroční zpráva
Projekt: Pořízení vícemístného automobilu pro sociální službu Chráněné bydlení Villa Vallila
Novinky z naší dílny

IMG-20230201-WA0000

Podpořte nás nákupem na internetu

banner-GIVT-250x250

Podporují nás

Středočeský kraj

Ministerstvo kultury

Spolupracujeme s:

Villa Vallila Facebook

Villa Vallila Instagram